El llibre àlbum, un gènere literari jove que val la pena conèixer

 Magalí Homs i Roser Ros

El llibre àlbum és un dels gèneres literaris més joves, que des de les seves primeres passes balbucejants ha aprés a trepitjar amb força i seguretat, carregat de bones experiències i sobretot de moltes raons. L’àlbum és un llibre d’impacte que es ven per la seva pròpia aparença quan és a l’aparador d’una llibreria, d’un museu o la prestatgeria de la biblioteca pública, de l’escola o de casa. Però li queda un llarg recorregut per trencar amb els mites i reticències que voleien al seu entorn.

Aquest gènere ha fet néixer un nou llenguatge narratiu fruit de la unió de dues formes d’expressió, antigues conegudes, la literària (entesa com la textual ) i l’il·lustrativa (la visual). Una simbiosi, doncs, entre llenguatge escrit i llenguatge de la imatge. Un bon àlbum és el que aconsegueix crear un nou llenguatge fent treballar conjuntament aquestes dues formes d’expressió (la textual i la visual). Com cita Teresa Duran al seu llibre Àlbums i altres lectures, editat per Rosa Sensat l’any 2007 “ David Lewis, considera l’àlbum com un objecte cultural en forma de llibre, fruit d’una experimentació entre els llenguatges visual i textual – que mantenen una forta i dependent penetració i interpretació entre si –  adreçat a un públic que no ha de ser infantil forçosament “.

Aquest gènere literari, el de l’àlbum compta amb molt adeptes, i no només – com ja s’ha dit -, entre el públic infantil[i] ja que és un llenguatge molt propi dels  nostres temps, on la comunicació visual està resultant cabdal per entendre el món. Les noves generacions, crescudes en la cultura de la imatge, són uns lletraferits de la lectura visual, entenen i descodifiquen els seus codis amb molta agilitat. La gran aportació de l’àlbum il·lustrat ha consistit, doncs, a saber unir la tradició del text escrit i de l’art en un llenguatge narratiu contemporani procliu a la investigació  i a la innovació.

L’experiència ens diu que cal desenvolupar aquesta tasca des de les primeres edats, fomentant en primer lloc el plaer per la descoberta del llibre, de la literatura, del so de la veu que explica, de la imatge, de la ficció, i de tantes i tantes coses que envolten l’acte de la lectura, ja hi haurà temps per dedicar-se a la descodificació del codi escrit. Si aconseguim que des de ben petits els infants tinguin els llibres com una font de plaer, tota la resta vindrà rodada.  Cal plantejar-se, doncs, com a progenitors, els moments de mostrar àlbums il·lustrats o explicar-los com a estones de divertiment compartit. Com estones per fomentar el desig de la descoberta i la curiositat cap a l’objecte llibre de manera que formi part del quotidià.

Per totes aquestes raons i per la immensa curiositat i la amplitud de reflexions (i també dubtes, per què no?) que ens genera aquest gènere,  Tantàgora fa anys que selecciona materials de lectura, amb l’objectiu de donar a conèixer l’àlbum il·lustrat, posant a l’abast dels infants i dels seus adults, uns llibres que els permetran desenvolupar les eines i mecanismes per descodificar i entendre el llenguatge visual i l’escrit. La nostra finalitat és que a través d’aquestes seleccions de llibres cadascú es formi un criteri per crear una bona biblioteca, que trobi gust invertint temps en conèixer llibres (mirant-los, llegint-los, apropiant-se’ls) i, per damunt de tot, que adquireixi l’hàbit de plantejar noves mirades als llibres nous o ja coneguts.

 

[i] Podríem citar, per exemple Un millón de mariposas d’ Edwuard van de Vendel Barcelona: Barbara Fiore 2007 o El viatge d’en Kuno  de Klaus Merz Barcelona: Llibres del Zorro Rojo 2008